Hur skyddar man sig egentligen mot inbrott och sina värdesaker från att bli villebråd? I dag skriver vi om säkerhet och skydd, något som en bör tänka mer och mer på eftersom anmälda brott ökar.

I en artikel i Göteborgs-Posten kan vi läsa om hur två äldre män nyligen blev bestulna i sitt hem av två kvinnor som påstod sig komma från kommunens hemtjänst. Tragiskt nog har inga tjuvar kunnat gripas och båda männen förlorade pengar i samband med inbrotten. Ja hur kommer man till rätta med sådant här egentligen?

Allehanda kan vi vidare läsa om hur en kvinna på semester på spanska sydkusten blev bestulen på hela 3 655 kronor, medan hon väntade i en kö in till ett nöjesställe sent på kvällen. Allt från mobil till plånbok och skönhetsprodukter togs av tjuven och det var sådant som förvarades i handväskan. Det gäller att ha koll på sin väska helt enkelt, annars kan en obehörig vara framme.

DNA-märkning gör framsteg säkerhetsmässigt

SKD kan vi läsa om hur Staffanstorp blir en pilotkommun vad gäller dna-märkning, ett samarbete mellan kommun och polis med målet att klara upp fler brott samt att minska dessa i hushållen. Hela 3 000 av kommunens 8 800 hushåll med så kallat märk-dna som man penslar på det som en håller kärt och som sedan avskräcker tjuvar och ger privatpersoner en större chans att få tillbaka det som tagits ifrån en.

Ja man kan nu alltså märka sina designerskor och festblåsor med DNA-dekret och sedan känna sig tryggare, men givetvis funkar det dessutom bäst tillsammans med andra tjänster, så som spärrservice av kort och mobil.

Här kommer lite fakta om just DNA-märkning från samma artikel:

  • Tekniken med märk-dna har internationellt funnits länge
  • Har tidigare mest använts inom värdetransportbranschen och guldhandeln
  • Märkt gods kan dekreteras genom UV-ljus och godset kan sedan spåras och lämnas tillbaka till rätt ägare
  • Samtidigt kan polisen binda gods och individ till ett unikt brott
  • I England har brottsligheten minskat kraftigt i områden där märk-dna provats
  • Inte bara inbrotten utan även annan våldsbrottslighet minskade och tryggheten har upplevts öka