Hur är det ställt med säkerheten hos våra mobilladdare? Många av oss har en hel drös med olika laddare som har köpts under årens lopp eller så har vi fått med dom tillsammans med dom otaliga mobiltelefoner som används och förpassats till soptunnan eller i bästa fall elektronikåtervinningen. Så länge man använder en originalladdare som har följt med tillsammans med någon av dom märkesprodukter man köpt kan man vara ganska säker på att det är laddare av hög kvalitet och som är godkänd enligt CE-märkningskraven som säkerställer att den inte börjar brinna eller på något annat sätt utsätter personer eller prylar för fara.

Alla elektronikprodukter som säljs i Sverige måste vara CE-märkta för att följa lagar och regler gällande säkerheten för personer och egendom. Tyvärr har det uppdagats att billiga produkter från Kina har försetts med en egen logo som är väldigt lik den logon som används för CE-märkningen det enda som skiljer är att det är ett lite större mellanrum mellan bokstäverna C och E i Kina varianten och den riktiga CE logon. Enligt vissa källor skall den kinesiska varianten står för ”China Edition” eller ”China Export”. Detta är bara ett sätt att få konsumenterna att tro att dom har köpt och använder en säker och godkänd elektronikprodukt. M3 skriver i sin artikel om farliga laddare. För att vara säker på att du som konsument köper en laddare eller elektronikprodukt som är godkänd enligt CE bör du köpa en produkt som är från någon välkänd tillverkare då man kan vara säker på att dom avser att följa dom krav och regler som finns även när det gäller återvinning av elektronikskrot.

Skillnaden mellan en riktig CE märkning och en falsk.

Förutom säkerhet kring el och elektronik har Apple gått ett steg längre och har ett eget certifieringsprogram som heter MFI och står för ”Made for iPhone”. För att tillverkare av iPhone laddare skall få använda logon för MFI på sina produkter måste dom följa strikta regler kring tillverkningen av sin laddare och kablar som säkerställer att produkten fungerar felfritt med nuvarande och framtida Apple produkter. MFI certifieringen säkerställer även att laddare och kablar till iPhone fungerar med framtida produkter och uppdateringar av IOS. Kablar som är MFI certifierade är oftast lite dyrare än kablar som inte innehar certifieringen men att snåla på några tio för att efter ett kort tag behöva byta ut kabeln för att den inte fungerar efter en uppdatering av din iPhone eller att den helt enkelt går sönder är dumsnålt. Se till att köpa kablar av bra kvalitet till din iPhone och det gör du genom att titta efter MFI certifierings logon.

Leta efter dessa logotyper.